Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ο μαίανδρος έχει το νόημα της σβάτσικας ή όχι?

Μάλλον θα έχετε ακούσει ότι ο μαίανδος είναι αρχαιοελληνικό σύμβολο. Φυσικά υπάρχει και σε άλλες χώρες και μάλιστα ακόμα ποιο παλιά από όσο στην Ελλάδα. Αλλά έτσι και αλλιώς πρόκειται για σχήμα που το συναντάμε στην φύση, ακόμα και στα λουλούδια. Οπότε δεν είναι περίεργο να το βρούμε σε πολλές κουλτούρες ανεξάρτητα. Μερικοί τώρα λένε ότι ο μαίανδρος της χ.α. παραπέμπει στην σβάστικα. Και βέβαια οι της χ.α. διαμαρτύρονται ότι είναι απλά αρχαιοελληνικό σύμβολο.
Να σημειώσουμε πρώτα πρώτα κάτι, ο μαίανδρος στην αρχαία τέχνη εμφανίζεται πάντα σαν γιρλάντα και όχι σαν μεμονωμένο στοιχείο. Με μόνη εξαίρεση την Χειρώνιο λαβή, αν λοιπόν δεν έχουμε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να εμφανίζεται σε γιρλάντα. Ας δούμε τώρα και πόσο εύκολα μετασχηματίζεται σε σβάστικα για να καταλάβουμε ότι έχουν και κάποιο δίκιο όσοι υποψιάζονται ότι υπονοείται μια σβάστικα στο σήμα της χ.α.
πολύ εύκολα λοιπόν μετατρέπεται σε σβάστικα. Άλλωστε είναι αρκετά συνηθισμένα τα μοτίβα μαιάνδρου με μορφή σβάστικας. Νομίζω ότι δεν θα υπήρχε λόγος να το συζητάμε αν δεν είχαμε ήδη κάποια σοβαρά στοιχεία που ενισχύουν την άποψη ότι υπονοείται στην χρήση του σήματος η σβάστικα. Και πιο κάτω βλέπουμε αρκετές εικόνες σχετικά. 

Για όσους σοκάρονται λίγο από την σημαία με το σήμα της χ.α. στο κέντρο, μάλλον την αδικούν λίγο σε αυτή την περίπτωση. Πολύ λίγο.... Και για αυτό το θέμα της σημαίας θα επανέλθουμε γιατί έχει κάποιο ενδιαφέρον.



2 σχόλια:

  1. μαίανδρος, σβάστικα, μαιανδροσβάστικα κλπ, όλα πανάρχαια σύμβολα πολιτισμού και καλλιέργειας
    https://sites.google.com/site/romeandromania/system/app/pages/search?q=%CE%A3%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1&scope=search-site
    Πώς στο διάολο έχουν καταστεί διακριτικά Μίσους και Ηθελημένης Αμάθειας; Το ερώτημα αυτό με ταλανίζει αρκετά χρόνια...
    http://ametroepeia.pblogs.gr/2012/03/me-efthynh-taxh-kai-asfaleia-agias-trias-aselghson-ymas.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. File mou krima ena toso wraio synvolo katantise na to misoun

    ΑπάντησηΔιαγραφή