Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Η στήλη του Αρχοντικού και η παραλεία με τα βότσαλα

Αν πάτε στην σελίδα http://ethnologic.blogspot.gr/2011/10/blog-post_15.html θα βρείτε το πιο κάτω κείμενο, η ίδια είδηση αναπαράγεται σε δεκάδες σελίδες 
Μην βιαστείτε να αναρωτηθείτε για την ακρίβεια του γεγονότος.
κατηφορίστε υπομονετικά και θα δείτε την πηγή της ανακάλυψης όπως αναφέρεται στην ίδια ιστοσελίδα. Ένα πρώτης τάξεως  ξεμπρόστιασμα στους Ελληνέμπορους και Ελληναράδες.
-----------------------------------------------
 
Η στήλη του Αρχοντικού:
Νεώτερες πληροφορίες
 
 

Τα πρώτα εργαστηριακά ευρήματα
Οι αρχικές εργαστηριακές εξετάσεις της στήλης, σύμφωνα με σημερινές αποκλειστικές πληροφορίες, αρχίζουν και αποκαλύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία, που η πολύχρονη φθορά της Στήλης, δεν επέτρεπε να εντοπιστούν. Ως φαίνεται δεν υπάρχουν μόνον τα γράμματα που είναι άμεσα ορατά, αλλά και άλλα που αποκάλυψε η φασματοσκοπική εξέταση, καθώς και η εξέταση με ακτίνες Χ. Πιθανότατα πρόκειται για επιγραφή και όχι απλώς κάποια σκόρπια γράμματα χωρίς νόημα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι εάν οι ειδικοί καταφέρουν να ταυτοποιήσουν πλήρως το ενεπίγραφο τμήμα, τότε η επιστημονική κοινότητα θα έχει να διαχειριστεί τεράστιας σπουδαιότητας πρωτογενές υλικό.
Άγνωστος γεωγραφικός προσδιορισμός
Εκείνο που προβληματίζει τους ερευνητές είναι η διαπίστωση της ύπαρξης ενός είδους «γεωγραφικών συντεταγμένων», που προσδιορίζουν μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Αρχικά είχε υποτεθεί ότι οι ευθείες γραμμές στην επιφάνεια της στήλης ήσαν απλές ρωγμές που είχαν προκληθεί από την φθορά του χρόνου ή από κάποια ανθρώπινη τυχαία επέμβαση. Διαπιστώθηκε όμως ότι είναι χαραγμένες με εργαλείο! Επί πλέον αποκαλύφθηκε, μετά την προσεκτική παρατήρηση της αρχικής φωτογράφισης της στήλης in situ (δηλ. στην ακριβή θέση που ήταν τοποθετημένη όταν βρέθηκε στην ανασκαφή), ότι η μεγάλη διαγώνια χάραξη της στήλης αποτυπώνει την κατεύθυνση του άξονα Ανατολή-Δύση, ενώ είναι άγνωστο το τι εκφράζουν οι άλλες δύο κατευθύνσεις, που τέμνονται στο επάνω δεξιά τμήμα της στήλης, προσδιορίζοντας έτσι επακριβώς ένα σημείο, όπως είναι γνωστό από την Γεωμετρία. Τι είναι όμως αυτό το σημείο και τι συμβολίζει; Την τοποθεσία κάποιου ιερού, κάποιες αστρονομικές ενδείξεις ή κάτι άλλο; Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε υπόθεση είναι τελείως παρακινδυνευμένη αυτήν την στιγμή.
Αναπάντητα ερωτήματα
Εκείνο πάντως που μπορέσαμε να πληροφορηθούμε είναι ότι οι μελετητές αποφεύγουν κάθε συζήτηση για την στήλη και είναι φανερά προβληματισμένοι, ιδιαίτερα μετά από τα πρώτα εργαστηριακά ευρήματα. Επιχειρήσαμε να διασταυρώσουμε και μια πληροφορία ότι υπάρχει και δεύτερη στήλη, σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, λόγω των αυστηρών εντολών που έχουν δοθεί.
Επίσης δεν έγινε δυνατή η διασταύρωση της πληροφορίας ότι η στήλη προγραμματίζεται να σταλεί σε εργαστήριο του εξωτερικού, που διαθέτει πλήρη και εντελώς πρωτοποριακό τεχνολογικό εξοπλισμό για την μελέτη του ευρήματος.
Νομίζουμε ότι προς το παρόν πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.
Τέλος, σχετικά με την φωτογραφία της στήλης, που πολλοί φίλοι ρωτούν για λεπτομέρειες, ενημερώνουμε ότι τραβήχτηκε στο Πανεπιστήμιο τις πρώτες μέρες της «άφιξής» της, στα τέλη Αυγούστου.
--------------------------------
 
 
Πάμε τώρα και στην ανακάλυψη του του Δημήτρη Ευαγγελίδη στον οποίο υποκλείνομαι για το φτιάσκο που έκανε.
Όπως είπαμε από το ιδιο blog που μερικές σελίδες έχουν την αφέλεια να μην ψάχνουν και τι άλλο γράφει για το θέμα. http://ethnologic.blogspot.gr/search/label/%CE%97%20%CE%A3%CF%84%CE%AE%CE%BB%CE%B7%20%CF%84%CE%BF%CF%85%20%CE%91%CF%81%CF%87%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D
-----------------------------
 

Μη-συμβατικές Θεωρίες: «Η στήλη του Αρχοντικού»

Το καλοκαίρι του 2011 σε έναν περίπατο «παρά θιν’ αλός» παρατηρούσα τα βότσαλα της παραλίας με την εντυπωσιακή ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων τους. Κάποια από αυτά τα συνέλεξα από συνήθεια, που υποθέτω έχει τις ρίζες της στα φοιτητικά μου χρόνια, τότε που συλλέγαμε πετρώματα και ορυκτά για τα μαθήματα της Γεωλογίας, Ορυκτολογίας και Πετρογραφίας. Όταν γύρισα στο σπίτι τα καθάρισα και άρχισα να τα περιεργάζομαι πιο προσεκτικά. Τότε πρόσεξα ένα βότσαλο με εγκοπές και χαράγματα από την πολύχρονη διάβρωση, που –με μπόλικη φαντασία– θα μπορούσαν να εκληφθούν ως γράμματα. Αυτόματα μου ήρθαν στο μυαλό κάποιες περιπτώσεις αμφιλεγόμενων «ανακαλύψεων», όπου από ανάλογα ασαφή ευρήματα φτάσαμε να αναφερόμαστε σε προϊστορικές γραφές και εκπληκτικές «επιστημονικές» ανακαλύψεις, με πλέον χαρακτηριστική την «προϊστορική» γραφή του Δισπηλιού! Έτσι κάπως «ανακαλύφθηκε» και η στήλη του Αρχοντικού!
 

 

2 σχόλια:

  1. μια φάρσα ήταν ρε παιδιά, μην το κάνετε θέμα

    http://antichainletter.wordpress.com/2012/10/30/archontiko/

    το λέει ο ίδιος ο δημιουργός της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα δεν έκανα θέμα για την φάρσα, το ότι την πίστεψαν και την διέδωσαν είναι το θέμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή